Waar staan wij voor?

Vox College is een school in Amsterdam-Noord voor leerlingen met een vwo, havo en vmbo-advies. Bij ons leer je anders dan op een traditionele school, want je werkt samen met leerlingen van verschillende niveaus. Daarnaast leer je in projecten, dus niet alleen uit een boek. Hoe dat er uit ziet? Lees snel verder!

Leren in de echte wereld

Een opdracht begint vaak met het stellen van vragen en daarna ga je, samen met anderen, op onderzoek uit. Dit doen wij door in projecten te werken, Project Based Learning heet dat. In elk project worden vakken gebundeld rondom een thema en in elk project zit een theoriegedeelte én een praktijkopdracht. Dit doe je niet alleen door een boek te lezen, maar door te leren in de echte wereld. Je gaat naar buiten of er komen experts in de school. Zo maak je bij wiskunde van ruimtefiguren een surprise en bouw je bij Mens & Maatschappij een zonnestelsel na. Door op deze manier te leren doe je kennis en ervaring op waar je nu en in de toekomst echt iets aan hebt. Je ontdekt wat jouw inbreng kan zijn en hoe je jezelf verder kunt ontwikkelen.

Samen leren met verschillende niveaus

Als je echt verder wilt komen, dan moet je buiten de gebaande paden gaan. En dat is precies wat we doen bij Vox College. Leren begint bij ons altijd met het stellen van vragen. En daarna ga je, samen met anderen, op onderzoek uit. Je zoekt de antwoorden op je vragen in theorie en in de praktijk. Tijdens je zoektocht krijg je feedback op je werk en je aanpak. Je coach en de docenten coachen je om het beste uit jezelf te halen.

Welk onderwijsniveau je ook hebt, bij ons zou je wel eens op je plek kunnen zitten. Je doet namelijk de projecten samen met alle niveaus. Wij vinden namelijk dat verschillende niveaus en karakters allemaal hun eigen talenten hebben. Je leert dus hoe je samen kunt werken én leren. Zoals je dat in de toekomst ook in het bedrijfsleven gaat doen.

Tegelijkertijd volg je Nederlands, Engels en wiskunde op jouw eigen niveau. Je zou dus kunnen zeggen dat je in drie verschillende klassen zit: het hele leerjaar met alle niveaus waar je de projecten mee doet, jouw niveau-klas bij de vaklessen en je coachgroep. Leerlingen die havo kans, havo of vwo doen krijgen daarnaast Spaans.

Vox Vaardigheden

Bij Vox College maak je het beste wat je kan, jouw coach helpt je hierbij. Elke leerling zit in een coachgroep met ongeveer 15 leerlingen. Elke ochtend start je 15 minuten in deze groep. Er wordt dan gepraat over welzijn, actuele zaken, de dagplanning en algemene mededelingen. Op woensdag hebben we coachuur waar we de Vox Vaardigheden bespreken en oefenen. Dit zijn vaardigheden als samenwerken, communiceren, reflecteren en nog veel meer. Je zal niet alleen veel kennis hebben als je Vox College verlaat, maar ook vaardigheden leren die je nodig hebt in de toekomst.

Elke leerling wordt gecoacht om het hoogst haalbare niveau te halen. Elke ochtend start je dan ook 15 minuten in je coachgroep. De docentcoach begeleidt in deze groep maximaal 15 leerlingen. In de coachgroep bespreek je je welzijn, mogelijkheden, valkuilen, planning, toetsresultaten en huiswerk. Zo houden we samen jouw ontwikkeling goed in de gaten. Op woensdag hebben we coachuur waar we de Vox Vaardigheden in bespreken en hieraan werken. 

Werken op de laptop

Op Vox College is het belangrijk dat je een laptop hebt. Hierop zal je veel van je opdrachten moeten maken. Naast samenwerken, moet je ook zelfstandig kunnen werken. Je krijgt namelijk een project-format op je laptop, deze lees je door en hier ga je mee aan de slag. Daarnaast maken we gebruik van vele digitale programma’s: Word, PowerPoint, Emaze, Kahoot en nog veel meer.

Samenwerking met andere partijen

Onze projecten vinden plaats in de echte wereld. Om dat te kunnen realiseren, hebben wij mooie samenwerkingen gerealiseerd. Je ziet een deel van deze samenwerkingen hieronder staan.

Daarnaast werken wij nauw samen met het Bredero Beroepscollege, De nieuwe Havo en het Hyperion Lyceum. Zij maken net als wij deel uit van scholengroep Voortgezet Onderwijs van Amsterdam (VOvA).