Frisse longen: een indrukwekkend project

Het Schoolvoorbeeldprojecten, publicaties

Wat is de werking van de longen? Hoe halen we adem? Welke stoffen zitten er in sigarettenrook en wat zijn de gevolgen? Wat betekent verslaving en welke verslavingen zijn er? Deze vragen stonden in de laatste week van januari centraal bij ons project Frisse longen. Een bijzonder en vooral indrukwekkend project waarin we samenwerkten met onder andere het Antoni van Leeuwenhoek en Sick of Smoking. Tijd voor een terugblik.

Het project had een tweeledig karakter: een onderzoek naar de werking van de longen (biologie-component) en rookpreventie, niet zozeer gericht op onze eigen leerlingen, maar juist op de omgeving van de leerlingen. Daarom was de eindopdracht juist ook het maken van een voorlichtingsboekje gericht op ouders, en niet op de jonge doelgroep zelf.

We kijken terug op een geslaagde week. Juist omdat wij bij Vox in projecten werken, kunnen we een project als deze ook zo aanpakken als we hebben gedaan. Je kunt dieper in de materie duiken dan op andere scholen die voor zo’n project vaak minder tijd hebben. Van de leerlingen hebben we teruggekregen dat een aantal ouders naar aanleiding van het project is of gaat stoppen met roken. Dat het project op deze manier vruchten afwerpt, vinden we fantastisch om te horen.

Bezoek Anne Marie van Veen

Op maandag 28 januari, de eerste dag van het project, kregen we bezoek van Anne Marie van Veen. Zij vertelde over haar longkanker, haar kinderen en over de strafzaak tegen de tabaksindustrie. Onze leerlingen stelden heel veel vragen. Een bezoek dat flink indruk maakt op onze leerlingen, stof tot nadenken. Stel je toch voor dat je later zelf ouder bent en dan aan je kinderen moet vertellen dat je dood gaat omdat je rookt of hebt gerookt.

‘Mij pak je niet’

De eerstejaars stapten op de tweede projectdag – dinsdag 29 januari – op de fiets richting het Antoni van Leeuwenhoek. Longarts Wanda de Kanter verzorgde de introductie, patiënten met longkanker vertelden hun verhaal en de Vox-leerlingen kregen als eerste kinderen in Nederland het boek ‘Mij pak je niet’ van Martine Glaser uitgereikt. Een rondleiding in het DNA laboratorium en het Pathologie laboratorium was het laatste onderdeel in het programma. Het was een indrukwekkende middag!

Illustratieve stofzuigerproef

Woensdag 30 januari geeft professor dr. J.J.C. Neefjes bij ons op school een interessant college over wat roken doet met je longen en je DNA. Professor Neefjes is longarts van het Leids Universitair Medisch Centrum – LUMC. In zijn college doet hij samen met onze leerlingen een illustratieve stofzuigerproef!

Voorlichtingsboekjes maken

De onderzoeksfase in het project is aangebroken. Op donderdag gaan de leerlingen in teams aan de slag met het maken van een voorlichtingsboekje. Alle componenten komen in de verschillende hoofdstukken aan bod: de werking van de longen, het effect van roken op de longen. Alles met het doel om de lezers (ouders) ervan te overtuigen waarom het zo belangrijk is om te stoppen met roken.

De havo- en vwo-leerlingen gaan daarnaast ook met hun verdieping aan de slag: zij moeten onder meer aan de hand van tabellen en grafieken uitleggen waarom het zo moeilijk is om te stoppen met roken. Ook gaan ze aan de slag met een enquête die ze onder alle ouders van de eerstejaars uitzetten.

Leeskring
Op de laatste dag van de week is het tijd voor presenteren en terugkijken. In duo’s nemen de leerlingen deel aan de leeskring. Hierin vindt de beoordeling van de voorlichtingsboekjes plaats evenals de reflectie: wat is goed en wat moet en kan beter?

Media-aandacht
Het bijzondere karakter van project Frisse longen is niet onopgemerkt gebleven. Er is in verschillende media aandacht aanbesteed. Hieronder een verzameling.

Op dinsdagavond zijn onze leerlingen in beeld bij Hart van Nederland! Helaas wordt Vox niet genoemd, maar ze zijn het echt, onze eersteklassers: Amsterdamse scholieren geconfronteerd met gevolgen roken.

Naar aanleiding van ons bezoek aan het Antoni van Leeuwenhoek verschijnt op woensdag een mooi artikel in het Parool: ‘Hoe lang heeft u nog te leven’?

Tijdens ons project Frisse longen hebben wij op maandag en woensdag bezoek gehad van De Volkskrant. Op zaterdag 9 februari is het artikel in de krant (rubriek Wetenschap) gepubliceerd: ‘Dag klas, ik ben heel erg ziek door roken’

Het bezoek van Anne Marie van Veen aan onze eerstejaars leerlingen is tevens op een hele mooie manier in beeld gebracht. Het filmpje van de stichting Sick of Smoking is op 8 februari gepubliceerd. Trots op onze leerlingen!